UMIVANJE ZOB


Kdaj umivamo zobe?
Zobje umivamo oz. ščetkamo redno. To se pravi, da umivamo zobe vsaj dvakrat dnevno, nitkamo pa si jih zvečer. Nitka in ščetka sta enako pomembna pripomočka. Zelo pomembno je, da si zobe redno umivamo in nitkamo zvečer. Zjutraj si je zobe najbolje očistiti potem, ko smo že pojedli zajtrk in popili kavo ali čaj.

Pribor za umivanje zob
Zobje se ne čistijo sami od sebe. Zaradi svoje posebne oblikovanosti potrebujejo pribor, s katerim si učinkovito čistimo zobe. Za umivanje potrebujemo zobno pasto, zobno nitko in zobno ščetko.

Oblika in namen zobne ščetke
Ena izmed prvih zobnih ščetk izvira iz časa kitajskega cesarstva pred 3000 leti. Ročaj je bil iz slonovine, ščetine pa iz konjske grive. Kasneje so nekoliko zamrle in se spet na veliko pojavile v 18. stoletju. Razcvet so doživele v 20.stoletju, ko so živalske ščetine zamenjali z umetnimi.

V današnjem času izdelujejo ogromno število različnih zobnih ščetk. V trgovini se ob pogledu na veliko izbiro nemalokrat vprašamo, kakšno ščetko kupiti. Tukaj je nekaj koristnih navodil:

  1. Ščetka naj ima udobno držalo.

  2. Glava ščetke naj ne bo prevelika, ker težje čistimo z veliko ščetkino glavo.

  3. Ščetine na ščetki naj ne bodo trde. Izberite srednje trdo.

  4. Ščetko zamenjajte takoj, ko ugotovite, da je izrabljena ali pa so se ščetine na ščetki povesile navzven. Praviloma jo je treba zamenjati na 3 mesece.

  5. Ščetke iz higienskih razlogov nikoli ne posojajte drugim uporabnikom. Kot taka je vaša in namenjena izključno vašim zobem.

  6. Zmeraj naj bo kakšna ščetka več na zalogi.


 


CRoyal
Copyright © 2015  [ZOBNA VILA d.o.o.]. Vse pravice pridržane.
Revised: avg 2015